vetokoiran valjaat

Koiran valjaat – oikea valjas käyttötarkoituksen mukaan

Ilmojen viiletessä moni koiraharrastaja innostuu potkukelkkailusta tai muusta talvisesta vetoliikunnasta koiransa kanssa. Hyvä! Vetäminen on terveille, täysikasvuisille koirille erinomaista liikuntaa, kunhan koiran tärkein työväline eli valjaat ovat kunnossa. Eri käyttöön on erilaisia valjaita, eikä kallis aina tarkoita hyvää. Useimpiin vetolajeihin sopivia, hyviä huskyvaljaita saa muutamalla kympillä, vaikein osuus on nähdä ovatko valjaat malliltaan ja kooltaan omalle koiralle sopivat.

Lyhyet valjaat – arkiliikuntaan ja retkeilyyn

Saatavana on lyhyitä valjaita kahta päämallia: H-valjas, jossa koiran rintakehän yli menee vaakatasossa hihna ja Y-valjas, jossa valjas kiertää koiran niskan ja laskeutuu etujalkojen välistä mahan alle. Y-valjas ja sen erilaiset variaatiot (alla kuvassa ZeroDC:n short) antavat koiralle enemmän liikkumatilaa. Nämä valjaat sopivat arkiliikuntaan, retkeilyyn ja rauhalliseen pyöräilyyn. Varsinaiset vetovaljaat ne eivät kuitenkaan ole, varsinkaan jos veto kohdistuu alaspäin.

ZeroDC short

Huskyvaljas – vetoon

koiran vetovaljaat

Huskyvaljas kaikkine variaatioineen (avoselkäiset, x-back..)  sopii useimpiin vetolajeihin. Niiden kanssa koira voi vetää hiihtäjää, pyöräilijää tai juoksijaa, kunhan valjaiden jatkona on joustollinen vetoliina suojaamassa koiran selkää äkkinäisiltä nykäisyiltä. Oleellista valjaassa on, että se istuu napakasti koiran niskan ympärille painamatta kurkkua, eikä valjas valu lapojen päälle estäen liikettä. 

Varsinkin paksuturkkisilla koirilla kaula-aukko saa olla päälle laittessa napakka, jotta se istuu kunnolla asettuessaan turkin sekaan. Valjaan rintakappaleen täytyy olla riittävän pitkä jottei valjas hankaa kainaloita. Valjaan vetopistee (lenkki) tulee hännän juuren kohdalle kun valjaat ovat vedossa. Myös etukappaleen leveys kannattaa tarkastaa, varsinkin jos kyseessä on kapea koira. Eihän kappale ole liian leveä haitaten jalkojen liikettä? Hyvä ja sopiva valjas ei kierry koiran päällä.

dragråttan valjaat

 

Hyvällä valjaalla on mukava vetää.

Yksi valjas sopii äidille ja toinen tyttärelle. Meillä on käytössä useamman mallisia valjaita useassa eri koossa, jotta jokaiselle koiralle löytyy sille sen hetkiseen painoon ja turkkiin sopiva malli. Esimerkiksi runsasturkkinen mutta melko pieni Kalla kutistuu kunnon karvanlähdön seurauksena yhden valjaskoon. Meillä hyväksi todettuja ovat valmismerkeistä itsekin maahantuomani Dragråttan ja mittatilausvaljaita on käytössä Nallen polku ja eräompelulta  . Mittatilausvaljaat ovat hyvä vaihtoehto ja varsinkin silloin, jos oma koira on erimallinen kuin tavallisimmat vetokoirarodut. Hinnaltaan ne eivät käytännössä eroa valmisvaljaista.

Pyöräkoiranvaljas/kapulavaljas

Matalalta tulevaan vetoon (valjakon taimmaiset koirat tai potkukelkan tai pulkan veto) on valjaita, joissa vetopiste tulee koiran taakse, eikä alhaalta tuleva taakka paina koiran lantiota ja perää alaspäin. 

Liikkumatila takajaloille tehdään käyttämällä kapulaa valjaan takaosassa jolloin valjas ei paina lonkkia suppuun. Valjaista käytetään nimitystä pyöräkoiranvaljas tai kapulavaljas.

 

Pyöräkoiran valjaat 

 

Pulkkavaljas

Pulkan tai minkä tahansa aisoilla vedettävän välineen vetoon tarvitaan aisavaljaat tai pulkkavaljaat. Joskus käytettiin nahkaisia länkivaljaita, mutta ne ovat koirille turhan raskaat ja jäykät. Vetovaljaiden tapaan tehtyjä pulkkavaljaita löytyy ainakin Nonstopilta ja Nallenpolulta. Osa on myös ns. yhdistelmävaljaita, jotka sopivat sekä aisoille että normaaliin naruvetoon.

Kuormanvetovaljaat

Eivät kuulu oman osaamiseni piiriin, mutta niissäkin on kahta eri mallia eri ”lajeihin”, malamuuttien kokeisiin omansa ja sulanmaan vetoon omansa.

 

Valjaiden sopivuutta ja kuntoa kannattaa tarkastella säännöllisesti, koira kasvaa tai laihtuu, sen turkki on erilainen eri aikoihin vuodesta tai vaikkapa kastraation jälkeen. Kunnon valjaat eivät ole kallis investointi. Valjas myös kuluu ja hieman venyy käytössä.

Tutustu valjasvalikoimaan