Koiran tassu on erittäin käytännöllinen: siinä yhdistyvät anturan kestävyys ja kynsien tuoma pito tavalla, josta maastossa kompuroiva ihminen voi olla vain kateellinen. On kuitenkin tilanteita kun koirankin tassut kaipaavat suojaa, joko alustasta tai matkan pituudesta johtuen tai tassussa olevan syyn, yleensä haavan takia. Moni tuskailee tossujen valinnan kanssa ja miettii niiden pysymistä koiran menossa mukana.
Kerron kokemuksiamme vetokoirien tossuista ja tossuttamisesta, meillä koirat käyttävät tossuja sekä sulanmaan aikaan että lumella vähintäänkin useita satoja kilometrejä joka kausi. Tossuja myös kuluu, ja yksi hyvä syy hankkia valjakkokäyttöön suunniteltuja tossuja on niiden edullinen hinta moniin muihin tossuihin verrattuna. Huolellisinkin tossuttaja hukkaa joskus tossun tai pari, tossuja kuluu rikki tai koira syö tossun kiinnityksen ja menetyksiin on helpompi suhtautua kun tossut maksavat vain muutaman euron kappaleelta.
Tossun anatomia
Koiran tossu on useimmiten ja käytännöllisimmillään toisesta päästä suljettu putkilo, joka kiristetään koiran jalan ympärille joustavalla tarranauhalla. Edellä tuli mainittua myös tärkein tekijä sekä siinä että tossu pysyy tassussa, että siinä että tassussa kiertää veri: joustava tarranauha. Riittävän napakasti (kokeile että saat sormen ujutettua tassun ja nauhan väliin) kiristettynä tossu pysyy menossa mukana. Tossuja ei pidetä jalassa liikuntasuorituksen ulkopuolella, ainakaan samalla kireydellä. Kotona tassun suojaamisessa tossu pysyy hieman kevyemmälläkin kiinnityksellä ja reunan voi varmistaa sopivalla teipillä.
Kiinnitä myös huomiota mahdollisiin sisäpuolen saumoihin tossussa. Paksut tai kovat saumat voivat aiheuttaa hiertymiä tassuun.
Materiaalit
Tossut voidaan tehdä kankaasta, kumista tai näiden sekoituksista. Ohut kangastossu on kevyt ja vaikuttaa koiran tassun toimintaan vain vähän, mutta kestää käytännössä vain lumella tai pehmeällä metsäpohjalla. Cordura-kankaat ovat hieman kestävämpiä ja niitä voidaan käyttää jäätikköisellä talvikelillä tai hieman karkeammalla alustalla, mutta soratiellä ainakin vetävällä koiralla käyttöikä on muutaman kilometrin.
Kumilla tai silikonilla saadaan tossuun kestävyyttä. Kumiosan paksuus vaikuttaa koiran askellukseen ja tassun käyttöön. Mitä paksumpi kumi, sitä paremmin se kestää (vrt. kengänpohja), mutta samalla koiran liikkuminen voi vaikeutua. Kevyt kumitossu taas antaa tassun liikkua ja on käyttöiältään kohtuullisen pitkä. Kaikki kumitossut ovat talvella liukkaita.
Tossun koko
Tossussa on käytännössä kaksi mittaa: leveys ja pituus. Leveyssuunnassa tilaa pitää olla sen verran, että koiran tassu mahtuu leviämään kunnolla tossun sisällä koiran askeltaessa. Liian leveä tossu jää helposti ”läpättämään” kun tassun ympärillä on ylimääräistä leveyttä. Pituudessa taas olennaista on, että tossun kiinnityskohta (joka vetokoiratyypin tossuissa on tossun yläreunassa) tulee sopivaan kohtaan. Etutassussa kannuskynsi jää tossun sisään ja tarranauha asettuu ylimmän anturan alapuolelle. Mahdolliset takakannukset asetellaan myös tossun sisään. Liian lyhyt tossu hiertää kynnen alueelta ja pitkä jää läpättämään tassun päästä.
Sulanmaan aika
Kuljettavasta pohjasta riippuen paljas maa voi olla helppo juttu tai tossun tuho. Metsäpohjalla tassuttelua kestävät useimmat cordurasta tehdyt tossut sillä maasto ei ole erityisen kuluttavaa. Jäätynyt soratie tai asfaltti taas repii tossun kuin tossun hajalle jollain aikavälillä varsinkin kovemmassa menossa.
Kumikärkinen tossu on kestävin vaihtoehto karkeilla alustoilla.
Talvi
Talvella haasteena voi koirasta riippuen olla tassujen paleleminen, lumen tarttuminen tassunpohjiin tai tassukarvoihin tai tassujen suojaaminen kulumiselta tai pakkashalkeamilta. Talvella parhaiten toimivat ohuet kangastossut, jotka ovat useimmiten myös vähiten liukkaat kun koira voi käyttää tassuaan lähes samaan tapaan kuin ilman tossua.
Ohutkin tossu auttaa usein paleleviin tassuihin kun lumi ei pääse anturoiden väliin. Cordura 500 -tossu on kevyt ja suojaa lumelta ja jäältä.
Tossu suojaa tassua jonkin verran myös terävältä hangelta, mutta lyhyt tossu ei tietenkään yllä suojaamaan sen ulkopuolelle jäävää osaa. Pitkäkarvaisille tai erityisesti lumea keräävälle karvatyypille voi käyttää myös pitkiä tossuja, joihin sisään saa melkein koko jalan. Näissä kiinnitysnauhoja tarvitaan luonnollisesti useampia.